De grote revolutie

9q50on3

Voordat we aan het werk gingen voor de klanten zoals het Kroon Casino, zaten we vast aan een baan waarbij negen tot vijf de standaard was, met een half uur lunchpauze tussendoor. Het was een vast riedeltje, waarbij je ’s morgens altijd dezelfde mensen ziet in het verkeer en op de straat, en ’s avonds altijd dezelfde taferelen tegenkomt. We wilden uit dit stramien breken omdat we merkten dat heel ons leven op de automatische piloot ging. Uit het werk even eten, douchen, de vaste series kijken met een biertje en vervolgens slapen om de volgende dag weer te kunnen werken.

Daarom besloten we wat geld op te sparen zodat we een startkapitaal hadden voor de hardware die we nodig hadden en we hebben voor we ontslag namen uiteraard alvast geïnformeerd links en rechts en een portfolio opgezet zodat we de eerste klanten al hadden staan op het moment dat we de eerste dag zonder vaste baan zaten. Het grappige is dat we nog veel te doen hadden, want we begonnen aan de klus om… Negen uur. En we werkten door tot… Nou ja, je raadt het al.

Nu, een aantal maanden later, werken we vooral vanuit barretjes, vakantieplekken of tijdens het vissen. We hebben eindelijk een manier gevonden om het werk zo interessant mogelijk te maken en zo goed mogelijk te presteren, zonder ons daarbij te verbinden aan vervelende aspecten van het werk. Nu hoor ik je denken: Er zijn ook veel lastige aspecten aan het werken op die manier. Nou, die zijn er dus niet voor ons. Onze boekhouding doen we via een bedrijf waarbij je geen KvK nodig hebt en gewoon facturen kunt versturen naar alle klanten en dankzij alle platforms op het internet kunnen we altijd nieuwe opdrachten binnenhalen wanneer we geld nodig hebben. Dankzij onze vaste schare aan opdrachtgevers is dat niet echt nodig.

Dit heeft gezorgd voor een complete revolutie, want ons leven is ineens helemaal flexibel en vrij geworden. Geen vaste etenstijden, geen vaste series en geen vaste bedtijd. We passen de indeling per dag aan naar wat wij willen doen en waar we ons het beste bij voelen. Dat kan een hele dag werken zijn, maar het kan ook een reis naar Berlijn zijn om daar in de avond wat te werken en vervolgens de volgende dag de stad verkennen zijn. Dat is waar het werken om draait, want we werken om te leven, en niet andersom meer.